Share Button

Boala de decompresie.

Boala de decompresie (DCS) se refera la simptomele cauzate de aprovizionarea cu sange blocata, de daunele provocate de efectele mecanice directe sau de actiunile biochimice ulterioare provenite de la bancile de aer suspecte, care evolueaza din gazul inert dizolvat in sange sau tesuturi, atunci cand presiunea atmosferica scade prea rapid.

DCS poate aparea dupa scufundari, in zbor, expunere hipobara sau hiperbarica. Vrei tratament cu oxigen hiperbaric? Intra pe UtilariSaloane.ro.

digitalcomputer.ro

DCS poate fi impartita in urmatoarele 3 tipuri: Tipul I implica tesut musculoscheletal, cutanat si limfatic si, adesea, are oboseala insotitoare. Tipul II include sisteme neurologice (fie CNS, fie periferice), cardiorespirator, audiovestibular si soc. Tipul III DCS descrie un sindrom care prezinta simptome severe de DCS, precum si de varsta indelungata.

Unele dintre aceste cazuri pot fi refractare la recompresie. Bulele care provoaca DCS pot, de asemenea, sa raneasca endoteliul vasului, ceea ce duce la agregarea plachetelor, la lipoproteine denaturate si la activarea leucocitelor, provocand scurgeri capilare si evenimente proinflamatorii.

Terapia cu oxigen hiperbaric (HBOT) este folosita pentru diminuarea dimensiunii bulelor, nu doar prin presiune, ci si prin utilizarea unui gradient de oxigen. Conform legii lui Boyle, volumul bulei devine mai mic, pe masura ce creste presiunea. Cu o schimbare de 1,8 ATA, aceasta este de numai aproximativ 30%.

Bula care provoaca DCS este considerata a fi compusa din azot. Cand un compartiment de tesut este in echilibru si apoi urca la o presiune atmosferica scazuta, azotul se scurge din sange, tesut sau ambele, provocand bule. In timpul HBOT, pacientul respira 100% oxigen, creand sange bogat in oxigen si azot.

Aceasta creeaza un gradient de azot intre sange si bule, provocand efluxul de azot din bule in sange, ceea ce, de fapt, face ca bulele sa fie mai mici.  Tratamentul alesi este recompresia. Desi tratamentul cat mai curand posibil are cel mai mare succes, recompresia este inca tratamentul definitiv si nu a fost stabilit niciun timp de excludere de la debutul simptomelor.

DCS de tip I poate fi tratat folosind 60 fsw pentru doua perioade de 20 de minute, cu o decompresie lenta la 30 fsw timp de inca 20 de minute. Pentru DCS tipurile I, II si III, pacientii sunt plasati la 60 fsw (2,8 ATA) timp de cel putin trei intervale de 20 de minute si apoi sunt decomprimati incet la 30 fsw. Ei raman acolo timp de cel putin inca 2,5 ore. Timpul in care un pacient este mentinut la 60 sau 30 fsw poate fi extins in functie de raspunsul pacientului la simptomele terapiei.

Embolismul aerian.

Embolia aeriana se refera la bule in circulatia arteriala sau venoasa. Buburile venoase pot rezulta din scufundari cu gaz comprimat (cum ar fi scuba diving), dar sunt adesea filtrate prin patul capilar pulmonar. Daca se observa un volum mare de bule, acestea pot coplesi filtrul pulmonar si pot intra in circulatia arteriala.

Seo solutions by Seoday

Embolia arteriala a gazelor (AGE) poate, de asemenea, sa rezulte din barotrauma pulmonara sau din injectarea accidentala de aer intravenos sau din anumite proceduri chirurgicale. Simptomele apar de obicei in cateva secunde pana la cateva minute de la eveniment si pot include pierderea cunostintei, confuzia, deficitele neurologice, aritmii cardiace sau stop cardiac. Tratamentul se aplica prin terapia de recompresie.

Be Sociable, Share!