Share Button

Daca esti un om cu principii si doresti sa traiesti conform lor, ai de luat anumite decizii si ai nevoie sa faci anumite actiuni. Spiritul civic este ceva ce trebuie exersat in fiecare moment din zi, simtul artistic trebuie cultivat cat mai des posibil, iar acele 10 secunde in care ajuti pe cineva pe strada sa se ridice, sa traverseze sau sa care ceva greu sunt cele care fac diferenta intre cetatenii fara spirit civic si tine. Dar daca vrei sa fii sigur ca esti o persoana care da dovada de simt civic dezvoltat, exista cinci metode sigure.

  • Consuma stirile locale

Nu poti sti ce nevoi are comunitatea in care traiesti si ce subiecte sunt pe buzele tuturor daca nu consumi stirile concentrate pe aceste lucruri. Trebuie mai intai sa stii ce se intampla in orasul tau ca sa stii care este contextul in care viata urbei se desfasoara. A te interesa de aceste actualitati echivaleaza cu a-l suna pe un bun prieten si a-l intreba ce mai face, daca e bine.

colectare-deseuri-menajere

  • Implica-te in actiunile colective

Nu spune nimeni sa fii un protestant constant, sa scandezi la portavoce orice si oricand numai pentru ca exista proteste in orasul tau, insa actiunile colective sunt manifestarea in offline a ceea ce se discuta in mediul online. Lucrarile edilitare intarziate sau facute de mantuiala trebuie semnalate cumva, iar flash mob-urile organizate pe bulevardele inchise circulatiei, vara, trebuie sa aiba participanti printre care sa te regasesti si tu.

deseuri-menajere

  • Pune deseurile menajere unde trebuie

Un oras curat nu devine curat numai pentru ca firma de salubritate face o treaba buna, pentru ca daca nu ar fi si oamenii responsabili sa abandoneze deseurile in locurile si recipientele destinate, toata munca va fi fost in zadar si orasul va avea un iz pestilential si un impact vizual respingator. Sunt firme care se ocupa cu colectarea deseurilor menajere dar ele unu pot face nimic daca oamenii nu pun hartia uzata la recipientele de hartie, metalele la metale, plasticul la plastic si asa mai departe. Greenglobal.ro spune ca lucrurile sunt mult mai complexe cand vine vorba de deseurile menajere.

colectarea-deseurilor-menajere

digitalcomputer.ro
  • Ajuta-ti vecinii, vecinii de cartier, vecinii de oras

Incepe sa ajuti oamenii cat mai des, indiferent cine sunt acestia. Cand ii vezi chinuindu-se cu o greutate mare sau cu deplasarea pana de partea cealalta a strazii, intreaba daca poti sa ajuti si nu astepta neaparat un raspuns pozitiv, pentru ca politetea oamenilor, de multe ori, depaseste nevoia de ajutor. Este bine ca oamenii sa iti refuze ajutorul politicos, dar insista putin spunand ca iti face placere sa ajuti. Asa trebuie sa iti fie firea, saritoare.

 firme-colectare-deseuri-menajere

  • Spiritul civic se intretine prin respect

Trebuie sa nu intri cu masina in locurile in care ar deranja. Trebuie sa parchezi pe un singur loc de parcare. Trebuie sa ai rabdare mai multa cu orice se intampla injurul tau. Toate aceste comportamente provin din respectul pe care il ai fata de oameni in general si fata de cetatenii din oras in particular. Daca respectul ti se va intoarce, vei sti ca faci bine ceea ce faci! Vei duce o viata mai frumoasa, imbogatita de spiritul civic.

Seo solutions by Seoday
Be Sociable, Share!