Share Button

Optometria este o profesie de ingrijire a sanatatii care implica examinarea ochilor si a sistemelor vizuale aplicabila pentru defecte sau anomalii, precum si diagnosticul medical si gestionarea bolii oculare. In mod traditional, domeniul de optometrie a inceput cu accentul principal pe corectarea erorii de refractie prin utilizarea de ochelari. Optometria de zi cu zi, totusi, a evoluat in timp, astfel incat curriculumul educational sa includa, de asemenea, o instruire medicala intensa in diagnosticul si gestionarea bolii oculare in tarile in care profesia este stabilita si reglementata. Acum aceasta meserie se practica in cabinet optometrie.

Optometristii (cunoscuti si ca medicii de optometrie in Statele Unite si Canada pentru cei care detin gradul de OD  sau opticieni oftalmologi din Regatul Unit) sunt profesionisti in domeniul sanatatii care ofera ochelari primari prin examinari complete ale ochilor pentru a detecta si trata diferite anomalii vizuale si boli oculare. Fiind o profesie reglementata, domeniul de aplicare al optometristului poate diferi in functie de locatie. Astfel, tulburarile sau bolile detectate in afara sferei de tratament a optometriei sunt mentionate de specialistii medicali relevanti pentru ingrijirea adecvata, mai frecvent la oftalmologii care sunt medici specializati in ingrijirea tertiara medicala si chirurgicala a ochiului.

Optometristii lucreaza in mod obisnuit in stransa colaborare cu alti profesionisti din domeniul ochiului, cum ar fi oftalmologii si opticienii, pentru a oferi o vedere eficienta publicului larg.

Termenul “optometrie” vine de la cuvintele grecesti ıψις (opsis; “vedere”) si metron (metron; “ceva folosit pentru masurare”, “masura”, “regula”). Cuvantul a intrat in limba atunci cand instrumentul de masurare a vederii a fost numit optometru (inainte de folosirea termenilor phoropter sau refractor). Cuvantul de baza al opto este o forma scurta derivata din cuvantul grecesc ophthalmos cu sensul, “ochi”. Ca majoritatea profesiilor din domeniul sanatatii, educatia si certificarea optometristilor este reglementata in majoritatea tarilor.

Optometrii profesionisti si organizatiile legate de optometrie interactioneaza cu agentiile guvernamentale, cu alti profesionisti din domeniul sanatatii si cu comunitatea pentru a oferi ingrijire oculara.

Istoria optometriei poate fi urmarita inapoi la studiile timpurii privind optica si formarea imaginii de catre ochi. Originile stiintei optometrice (optica, asa cum se predau intr-o clasa de fizica de baza) dateaza de la cateva mii de ani i.Hr., ca dovada a existentei lentilelor de decorare in Grecia si Olanda.

Nu se stie cand au fost facute primii ochelari. Stiinta si istoricul britanic Sir Joseph Needham, in stiinta si civilizatia sa din China, discuta despre afirmatia ocazionala a faptului ca ochelarii au fost inventati in China. El afirma ca credinta se bazase pe o sursa care a fost modificata in timpul dinastiei Ming (sec. XIV-XVIII), ca documentul original nu face trimiteri la ochelari si ca referintele care erau acolo [care?] Au declarat ochelarii au fost importate.

digitalcomputer.ro
Seo solutions by Seoday

Alternativ, cercetarile lui David A. Goss din Statele Unite arata ca acestea au provenit independent la sfarsitul secolului al XIII-lea in Italia, dupa cum se mentioneaza intr-un manuscris din 1305, in care un calugar de la Pisa, numit Rivalto, a declarat: “Nu sunt inca 20 de ani de cand s- a descoperit arta de a face ochelari “. Ochelarii au fost fabricati in Italia, Germania si Olanda pana la 1300.

Be Sociable, Share!