Share Button

In apropierea Craciunului finlandezii devin mai veseli se mai entuziasti. Chiar si noptile apasatoare din Finlanda devin mai usoare cand se apropie Craciunul.

La fel ca si in restul lumii, in Finlanda, orasele sunt pline de ornamente de Craciun si au un aer de sarbatoare, datorita brazilor impodobiti la fiecare colt de strada si ghirlandelor luminoase.

Tipc finlandeze sunt ornamentele de Craciun in forma de lumanari triunghiulare, asezate la ferestrele caselor si in fata cladirilor oficiale.

In Finlanda, Craciunul reprezinta o serie de evenimente inlantuite, iar luna decembrie ete cea mai plina perioada din an.

In aceasta perioada in baruri si in cofetarii se poate servi “glogi”, vin fiert cu scortisoara, migdale si stafide, impreuna cu tartele cu gem de prune si figurinele de turta dulce.

Traditional, in toate institutiile, incepand de la gradinite si terminand cu primariile se organizeaza un mic Craciun pentru angajati, acesta fiind cel mai bun pretext pentru a degusta preparate delicioase si pentru a sta de vorba la un pahar, prilej foarte bun de a relationa mai bine cu clientii sau colegii. Oamenii trec de la o petrecere la alta si asteapta nerabdatori Craciunul pentru a se relaxa.

In preajma Craciunului oamenii din Finlanda calatoresc entuziasmati sute de kilometri pentru a se intalni cu toata familia. In Finlanda, Craciunul este singurul moment din an in care familiile sunt reunite si, de aceea, este considerat cea mai importanta perioada a anului.

Seo solutions by Seoday

Craciunul este la fel de important pentru finlandezi si pentru sentimentul de liniste sufleteasca pe care il creeaza ceremoniile religioase. Ne referim la Craciunul Ecumenic, care a aparut acum mai mult de 100 ani si in timpul caruia toti preotii din bisericile principale se reunesc pentru a transmite mesaje comune pentru pacea si linistea mondiala, ceremonie transmisa pe toate canalele nationale.

De asemenea, inca din secolul XIII a aparut o traditie care si-a pastrat importanta in timp si anume ziua de 14 decembrie in care, la ora pranzului, in Turku, fosta capitala, din balconul mitropoliei este transmis un mesaj pentru liniste sufleteasca. La acest eveniment sunt de obicei peste 10000 de participanti care vin sa asculte inainte de a porni spre casa.

In ajun magazinele sunt inchise mai devreme decat in mod normal, mijloacele de transport in comun sunt mai rare, unele baruri sau restaurante sunt inchise iar altele raman deschise pentru persoanele singure sau pentru tineri. Seara orasul este linistit.

De Craciun, in Finlanda se organizeaza targuri cu obiecte originale, cel mai des facute manual, sticle, tricoturi, lumanarele,  si alte ornamente.

Dupa ce se desfac cadourile, membrii familiei fac sauna si apoi se aduna cu totii in jurul mesei. De Craciun, finlandezii renunta la austeritate si umplu masa cu peste, somon, hering, pateu, cartofi, sunca si bere de casa.

Pentru marii bautori de cafea, aceasta este nelipsita de pe masa si insotita de prajiturele. Sunca nu se prepara in Finlanda decat o singura data pe an, de Craciun.

In Finlanda se stie ca Mos Craciun locuieste alaturi de mama lui in Laponia, in localitatea Rovaniemi. Ca sa ii dea de stire mosului ca au crescut, copiii trimit suzetele la care au renuntat iar mosul le aduce cadouri pentru copii mari.

digitalcomputer.ro

Be Sociable, Share!