Share Button

Web design-ul reprezinta unul dintre acele domenii extrem de placute, de pe urma carora se pot realiza venituri substantiale, dar care necesita foarte mult pregatire si munca in acelasi timp. Cei care doresc sa faca web design trebuie sa stie ca fara o foarte buna pregatire in domeniul programarii si design-ului, realizarea proiectelor de web design poate fi o povara.

Dispozitivele mobile reprezinta viitorul. Tehnologiile mobile schimba nu doar modul in care facem cautari pe internet sau jucam jocuri, dar mai ales modul in care traim. Prin urmare, nu este deloc surprinzator ca aceasta crestere a tehonologiei mobile atrage noi investitori, care, la randul lor, fac platforme mobile accesibile maselor.

Exista o multime de discutii cu privire la modul in care se pot crea aplicatii mobile utilizand UX (User Experience), insa foarte putini vorbesc despre experienta utilizatorilor in materie de jocuri mobile.

digitalcomputer.ro

Ce reprezinta capacitatea de joc si experienta jucatorului?

Asa cum bine anticipati, capacitatea de joc (playability) reprezinta gradul de utilizarea al jocurilor. Capacitatea de joc este gradul in care un joc este distractiv de jucat, punandu-se accent pe stilul de interactiune si calitatea intrigii acestuia.

Totul se rezuma la calitatea jocului. Experienta jucatorului reprezinta impresia generala asupra jocului. Aceasta implica toate aspectele legate de interactiunea dintre jucator si joc, de la descarcarea jocului, pana la a deveni dependent sau a-l sterge pentru totdeauna.

Provocarile UX in jocurile de pe dispozitivele mobile

Jocurile de pe dispozitivele mobile nu sunt deloc asemanatoare cu cele de pe PC sau console. Exista diferente majore intre cele trei platforme principale de gaming, diferente ce trebuie luate in considerarea in ceea ce priveste experienta jucatorilor.

Dimensiunea ecranului – jocurile pentru PC si console sunt rulate pe ecrane „uriase” in comparatie cu jocurile mobile. Acest lucru afecteaza foarte mult design-ul.

Ergonomia – probabil cea mai mare provocare in privinta experientei utilizatorului de dispozitive mobile este aceea ca jucatorii tin efectiv dispozitivele in mana. Asta inseamna ca jucatorul tine atat controalele de joc, cat si ecranul, ceea ce face ca proiectarea unei interfete de utilizator ergonomica sa fie foarte dificila.

Controalele touchscreen – ecranele tactile nu dispun de feed-back tactil, ceea ce face dificila oferirea aceluiasi nivel de experienta de joc ca cel oferit de PC sau consola, mai ales in cazul jocurilor mai complexe.

Avand in vedere toate aceste limitari si oportunitati, dezvoltatorii de jocuri pentru dispozitivele mobile par sa se specializeze mai mult in jocurile de tip casual, acolo unde gaming-ul mobil are mai mult de oferit. Dar cum putem folosi punctele forte ale platformei mobile si in acelasi timp reduce la minim disconfortul creat de ecranele mici si controalele ciudate?

Crearea de tutoriale usoare si prietenoase

Exista o tendinta generala de a crede ca jucatorii urasc tutorialele. Nu este adevarat. Jucatorii urasc tutorialele care sunt pline de text, plictisitoare si necesita foarte mult timp pentru a fi terminate. Din pacate, acesta este nivelul majoritatii tutorialelor pentru jocurile mobile. Unii dezvoltatori prefera sa nu furnizeze tutorial deloc, lucru ce merge pentru jocuri de tipul Flappy Bird.

Pentru mai multe detalii cu privire la diferitele servicii de web design accesati http://www.itexclusiv.ro/.

Be Sociable, Share!