Share Button

Tricouritari.ro ne prezinta istoria tricourilor. In timp tricourile de bumbac au ilustrat cate putin din toice gust muzical al momentului, locul in care ne petrecem vacantele si chiar si orientarile politice pe care le avem.

Avand peste doua miliarde de tricouri vandute in fiecare an in toata lumea, evident ca tricoul a ajuns un model al secolului XX asa cum s-a intamplat si cu blugii. Aceasta este in mod sigur o cariera fulminanta daca ne gandim ca a pornit de foarte jos mai exact din sertarul pentru lenjeria intima a barbatilor.

Daca trecem peste vestimentatia purtata de razboinicii medievali pe sub armuri, cu scopul de a se apara de frig sau de vestimentatia pe care o purtau in trecut nobilii pentru ca hainele bune sa nu se murdareasca luand contact cu pielea, o ruda foarte indepartata a tricoului a aparut undeva in jurul anilor 1880.

S-a inventat apoi si tesatura pentru tricourile tubulare care a fost brevetata in anul 1863 si care era capabila sa reduca timpul de lucru si astfel a scos la pensie lana din sectorul de lenjerie intima. A aparut astfel jerseul de bumbac.

In timpul primului razboi mondial, cei care erau pe front au cerut tesaturi mai usoare decat era lana, care se putea usca destul de greu in aerul umed si rece de pe transee. Desigur ar fi putut sa poarte tricoul si pe alte meleaguri decat in zona modei insa tricoul si-a schimbat vocatia si a devenit un aliat foarte important pentru timpul liber petreceut intr-un mod cat mai relaxat.

In 1942 tricoul a ajuns si pe prima pagina din revista Life fiind purtat de un soldat si in cel de al doilea razboi mondial a inceput sa ia nuanta de kaki pentru ca erau impuse anumite norme de camuflare.

In anii 50 tricourile au fost in plina demonstratie de protest alaturi de geaca de piele neagra contra invincibilelor elemente simbol din statutul social precum tunsoara cuminte si casa confortabila si plina de obiecte de uz casnic, o gradina in spate si masini stralucitoare in garaj.

Cand hippies au facut din tricou un steag cu peace and love contra razboiului si societatii de consum si multinationalele au inceput sa foloseasca tricouriel pentru a promova produsele. Una din primele marci care a apelat la astfel de metode este Budweiser fiind urmata de Martini, Cinzano si Xero.

In ceea ce priveste micile ecrane, cel mai bun tricou este cel care seamana cu unoforma militara din MASH unde actiunea are loc intr-un spital in timpul razboiului in Coreea. Un tricou muzical este cel care are culorile steagului national din Jamaica si care merge in tandem cu reggae. Tot negur dar cu alt origini este si tricoul rockerilor.

digitalcomputer.ro

Acesta este accesorizat uneori cu lanturi si etala o iconografie de pompe funebre, cu cruci, sicrie, cranii si denumirea trupei preferate. Acest trend macabru a devenit un obiect al mai multor reincarnari. Stilul este plin de simbolurile anarhiei si sfasiat cu o mare autosatisfactie si recompus cu ace de siguranta moment in care a devenit un tricou clasic pentru punk.

Be Sociable, Share!