Share Button

In Australia exista mai multe telefoane mobile, decat intreaga populatie a tarii. Majoritatea australienilor isi schimba telefoanele la fiecare 18-24 de luni, ceilalti alegand sa-si pastreze telefonul actual pentru cel putin 2 ani. Te intereseaza cele mai bune piese telefoane? Intra pe AccesoriiGsm.ro.

Numarul celor din urma este insa in crestere. Concluzia ar fi ca in aceasta tara, exista peste 22.5 milioane de device-uri mobile, ce nu mai sunt folosite si stau aruncate undeva intr-un birou sau intr-o debara.

Multe dintre aceste telefoane sau smartphone-uri au la interior componente construite din foarte multe elemente din tabelul periodic, inclusiv unele foarte rare, cu o valoare mare asa cum ar fi aurul sau platina. In medie, exista 1g-1.5 grame de aur la 41 telefoane mobile.

Cu alte cuvinte, 1 tona metrica de smartphone-uri care asteapta sa fie reciclate, contine peste 340g de aur pur, cu o valoare de aproximativ 18.000 de dolari. Asa ca, daca esti suficient de inteligent, poti ramane cu o mica avere, daca ai strans suficiente telefoane pe care nu le mai folosesti. Ideea este sa nu le arunci.

Exista cateva firme in toata Australia care ofera servicii de reciclare a telefoanelor mobile, ca de exemplu: Clean Up Australia, Youth Cancer (codusa de catre cei de la Sony) si Aussie Recycling Program (ARP).

Cel mai mare serviciu este MobileMuster, acesta fiind un program non-profit al industriei producatoare de telefoane mobile din Australia si functioneaza inca din 1998. MobileMuster foloseste procesul de reciclare TES-AMM, care include 5 pasi, inclusiv separarea diferitelor tipuri de baterii si recuperarea metalelor pretioase de la interiorul componentelor interne ale telefoanelor reciclate in acest proces.

Mai mult de 90% din materialele folosite la constructia telefoanelor mobile sunt reciclabile si pot fi refolosite pentru producerea altor telefoane, nemaifiind nevoie ca elementele respective sa fie scoase de la interiorul pamantului (din mine sau alte exploatari). In concluzie, aceasta abordare este mult mai prietenoasa cu mediul inconjurator, ocolind poluarea ce se poate produce, daca telefoanele nu ar fi reciclate.

Seo solutions by Seoday

Noi abordari privind colectarea telefoanelor vechi si reciclarea acestora sunt in momentul de fata testate si implementate, una dintre cele mai importante fiind implementarea programului Telstra eCycle.

Acest program, sustinut tot de catre cei de la MobileMuster, este gratuit pana la jumatatea anului 2016, curierii preluand fara nici un cost  telefoanele sau alte elemente electronice de la tine de acasa, pentru reciclare.

Dupa aceasta perioada, daca vei vrea sa-ti trimiti telefonul la reciclat va trebui sa platesti transportul sau sa te prezinti personal la sediul companiei, cu telefonul de care nu mai ai nevoie.

Revenind la ceea ce spuneam la inceputul acestui articol, daca ai totusi stranse multe telefoane mobile, dar si alte device-uri electronice, trebuie sa stii ca acestea pot contine cantitati semnificative de metale pretioase.

Daca le vei trimite la reciclat, acestea nu-ti vor mai reveni tie. Exista firme care vor face totusi acest lucru, bineinteles contra unor sume de bani. Ai acasa mai multe telefoane mobile sau alte componente electronice pe care nu le mai folosesti?

digitalcomputer.ro

Nu le tine acasa si in nici un caz nu le arunca pe strada, daca vrei sa fii prieten cu mediul. Du-le la reciclat. In acest fel, probabil ca si unele dintre device-urile pe care le vei cumpara ulterior vor fi cel putin ceva mai ieftine, pentru ca nu a mai fost nevoie de materiale noi, pentru producerea lor.

Be Sociable, Share!