Seo solutions by Seoday
Share Button

Inca exista barbati care in zile de sarbatoare aleg sa poarte piese de vestimentatie din portul popular romanesc, iar in urmatoarele randuri ale acestui articol vom dezbate acest subiect, pentru ca toata lumea sa stie ce elemente contine portul barbatesc romanesc. Iata asadar care sunt acestea:

Itarii

Itarii sunt tipici pentru moldoveni si reprezinta o pereche de pantaloni taranesti lungi, care erau cusuti de la Tigaie (o rasa speciala de lana de oaie) si a avut o lungime de 2 m, dar fiind ingusti, ei au fost incretiti pe picior de la glezna la genunchi. Erau purtati vara si iarna. Itarii pentru uzura de vara sunt confectionati din panza de sac (bumbac voluminos).

Cioareci

De cioareci sunt pantalonii taranesti din stofa de lana alba (dimie, panura sau aba) tesuti in patru fire, prin urmare, mai grosi decat itarii. In Banat, cioareci sunt cunoscuti sub denumirea de ciorapi de panza sau porumb purtati de femei in timpul iernii. In Moldova pot fi gasiti cioareci fara crete, care sunt purtati in zilele lucratoare. Aici, ei sunt cunoscuti si ca bernevici.

In sud si in Moldova, pantalonii sunt purtati peste cizme sau incaltaminte, in timp ce in Transilvania sunt imbracati in varfurile cizmelor. Cantitatea si stilul de decorare pe cioareci depind de stilul regional. Majoritatea decoratiunilor se afla pe partile superioare ale pantalonilor din jurul buzunarelor, si in fata.

Pantalonii purtati cu cizme nu aveau nicio decoratiune in partea inferioara, in timp ce cei purtati cu spatele aveau decoratiunea in jos a picioarelor accentuand taierea pantalonilor si rotunjind tocurile sau turnurile.

digitalcomputer.ro

Opinci

Cel mai vechi tip de incaltaminte sunt sandalele taranesti (opinci) purtate cu panza de canepa, invelisuri din lana sau pasla (obiele) sau sosete din lana (caltuni). Dovada pentru acest stil de incaltaminte se poate observa pe un picior de lut gasit in Turdas, datand din jurul anului 2500 i.Hr. Opincile au fost purtate in toata Romania si pe o arie larga din sudul si estul Europei, fiind cunoscute sub numele de opanke (Serbia), tservuli (Bulgaria), opinci (Macedonia de Nord), etc.

Pieptar

Cunoscut adesea prin diverse denumiri la nivel local, pieptarul este o vesta brodata din piele de oaie, realizata in general in doua stiluri, deschisa (

spintecat) sau apropiat (infundat), primul fiind cu o fata normala, iar cel de-al doilea cu o latura deschisa pentru a fi inchisa cu butoane sau duse peste cap ca un pulovere. De obicei erau confectionate din piele de oaie, cu blana forfecata sau netesata purtata in interior pentru caldura si partea brodata spre exterior.

Camasa

Camasa este literalmente cuvantul romanesc pentru camasa, iar varietatea de croieli si stiluri este coplesitoare, variind foarte mult nu numai in functie de zona, ci si de varsta, statut si ocupatie, doar pentru a fi depasite in varietate de cele feminine. In mod traditional, bluza tip ie era confectionata din canepa sau lenjerie de in, mai tarziu din bumbac.

Suman

Sumanul este o haina lunga taran, un articol de imbracaminte vreme rece, purtate de ambele sexe. Este cunoscut si sub denumirea de tundra, zeghe sau dulama.  In mod obisnuit, acestea erau personalizate in mod obisnuit, de catre saraci sau de catre producatori speciali de suman, din fasii de panza de lana fiarta tesuta, prelucrata in fabricile cu apa plina, cunoscute sub numele de „valtoare”.

Sumaniele variaza in grosime si in mare masura de la regiune la regiune, de la cativa milimetri de material fin tesut in sud (Oltenia si Dobrogea), pana la foarte grosimi de doi centimetri in nord (Maramures).

Chimir si brau

De o importanta deosebita a avut braul, centura lor groasa din piele in cazul chimirului sau a tesaturilor textile in cazul brauului.

Palarii

Palariile sunt purtate de barbati (si de femei) in toata vara Romaniei. Palariile din paie variaza in stil de la regiune la regiune, desi diferentele regionale devin acum mai putin obisnuite.

Be Sociable, Share!