Share Button

Aurul a fost folosit pentru a face bijuterii cel putin din 4000 B.C. si pentru a trata cancerul numai in ultimele decenii. Ce este acest element care imbina vechiul si noul – si mitul si stiinta – atat de cautat?  Daca pana acum ati auzit de nenumarate ori de amanet aur, est ecazul sa aflati mai multe si despre acest metal.

Aurul, cel de-al 79-lea element al tabelului periodic al elementelor, este unul dintre cele mai recunoscute din grup.

Numarul atomic (numarul de protoni din nucleu): 79

Simbol atomic (pe tabelul periodic al elementelor): Au

Greutate atomica (masa medie a atomului): 196,9665

Densitate: 19,3 grame pe centimetru cub

Faza la temperatura camerei: solida

Punct de topire: 1947,7 grade Fahrenheit (1,064,18 grade C)

Punct de fierbere: 5,162 grade F (2,850 grade C)

Numarul de izotopi (atomi ai aceluiasi element cu un numar diferit de neutroni): intre 18 si 59, in functie de locul in care este trasata linia pentru un izotop. Multi izotopi de aur creati artificial sunt stabili pentru microsecunde sau milisecunde inainte de a se descompune in alte elemente. Un izotop stabil.

Cele mai obisnuite izotopi: Au-197, care reprezinta 100% aur natural. Oamenii s-au decorat cu aur de cel putin 4000 de ani, potrivit Asociatiei Nationale a Mineritului. Din Europa de Est pana in Orientul Mijlociu pana la mormintele faraonilor egipteni, aurul apare in intreaga lume antica. O femeie din epoca de piatra gasita ingropata in afara Londrei purta o ata de aur in jurul gatului; Celtii din secolul al III-lea, B.C. purtau implanturi dentare de aur; un rege chinez care a murit in 128 i.H. a fost ingropat cu caruri aurite si a mii de alte obiecte pretioase.

Aurul este maleabil si stralucitor, facandu-l un bun material de prelucrare. Din punct de vedere chimic, aurul este un metal de tranzitie. Mijloacele de tranzitie sunt unice, deoarece se pot lega cu alte elemente folosind nu numai reteaua lor de electroni (particulele incarcate negativ care se invart in jurul nucleului), dar si cele doua straturi cele mai exterioare. Acest lucru se intampla deoarece numarul mare de electroni din metalele de tranzitie interfereaza cu sortarea normala obisnuita a electronilor in cochilii din jurul nucleului.

Tot aurul care formeaza cerceii, nasturii si componentele electronice a aparut astazi in spatiu: Conform unui articol din 2011 din revista Nature, un bombardament cu meteoriti de acum aproape 4 miliarde de ani a adus 20 de miliarde de miliarde de tone de metal de aur. Urmarirea originii aurului ne duce si mai mult in spatiu. Un studiu din 2013, publicat in The Astrophysical Journal Letters, a constatat ca tot aurul din univers a fost probabil format in timpul coliziunilor unor stele moarte cunoscute sub numele de stele neutronice.

digitalcomputer.ro

Majoritatea bijuteriilor de aur nu sunt fabricate din aur pur. Cantitatea de aur dintr-un colier sau inel este masurata pe scara karate. Aurul pur este de 24 karate. Lingoul de aur pastrat in Fort Knox si in alte parti ale lumii sunt considerate a fi pure in 99,95 procente, deci aur de 24 de carate.

Be Sociable, Share!